Dom Jevrema Grujića

Ulaskom u Dom Jevrema Grujića zakoračili ste u prošlost, srpsku tradiciju i avangardu.

Dom Jevrema Grujića, u samom kulturnom i istorijskom srcu prestonice, Svetogorskoj ulici broj 17, sagrađen je 1896. godine po projektu poznatog beogradskog arhitekte Milana Kapetanovića i prva je zgrada koju je zaštitio Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda, odmah po osnivanju 1961. godine, kako bi je zaštitio od rušenja.Kuću je podigao istaknuti srpski državnik i diplomata, predvodnik moderne Srbije, Jevrem Grujić, za svoju porodicu.

Tokom 19. i 20. veka, u prostranim salonima ovog zdanja, organizovani su gradski balovi na kojima se okuplјala društvena elita Srbije kao i diplomatski skupovi na kojima su politički i intelektualni prvaci tog vremena odlučivali o budućnosti mlade srpske države.

U ovom domu se čuva jedinstvena umetnička kolekcija sakupljana preko 2 ipo veka tradicije jedne od najuglednijih diplomatskih porodica u Srbiji, čiji članovi su oblikovali modern srpsku, ali i evropsku istoriju. Kolekcija broji preko 600 umetničkih predmeta od neprocenljive istorijske vrednosti. Među njima se nalaze dela najvećih srpskih slikara, staro i retko oružje iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, originalan nameštaj iz 18. i 19. veka, kraljevski darovi članovima porodice,jedan od najlepših portreta, tzv. srpska Mona Liza – portret kraljice Natalije, Steve Todorovića, kao i najstarija sačuvana venčanica u Srbiji iz 1850. godine koja se sastoji ih nekoliko stotina hiljada srebrnih niti.

Zanimljivo je to da je prva diskoteka na Balkanu, otvorena upravo u podrumu kuće Jevrema Grujića 1967. godine i označila sociološki bum u savremenoj istoriji grada. U nju su dolazile najveće svetske zvezde toga doba: Alen Delon, Keterin Denev, Omar Šarif… Diskoteka je popularno nazvana “Kod Laze Šećera”, koji i danas goste sprovodi kroz njene hodnike i priča priče iz njene burne istorije.

Dom Jevrema Grujića je istorijska kuća i spomenik kulture od visokog značaja za Republiku Srbiju i član Udruženja istorijskih kuća Evrope.

Radno vreme: Četvrtak i petak 15-20h Subota 11-16h  

  Kontakt: +381 11 407 6312 domjevremagrujica@gmail.com  

Insta:dom_jevrema_grujica

Fb: domjevremagrujica

Video: http://domjevremagrujica.com/Kuca%20Jevrema%20Grujica.mp4?id=0

  (Izvor: domjevremagrujica.com)

Informacija Svetogorska 17, 11000 Beograd
Dom Jevrema Grujića

0 događaja


Upozorenje! Vreme će uskoro isteći!
Preostalo vreme:
00:00

ulaznica(e) u korpi

ukupno:


Rok je istekao. Molimo, ponovo stavite stavke u korpu.


Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati