UNA SAGA SERBICA - SLOVO LJUBAVI

INFO ORGANIZATORA ( 09.07.2021. ): BELEF / Teatar Vuk - "Poštovana publiko, Obavestavamo vas da je, usled vremenskih prilika, predstava SLOVO LJUBAVI - Koncert plesne trupe Una Saga Serbica, zakazana za 09.07. POMERENA na 12.07. u 20h na sceni Teatar Vuk.  više

Opis Umetnici
UNA SAGA SERBICA - SLOVO LJUBAVI

INFO ORGANIZATORA ( 09.07.2021. ): BELEF / Teatar Vuk - "Poštovana publiko, Obavestavamo vas da je, usled vremenskih prilika, predstava SLOVO LJUBAVI - Koncert plesne trupe Una Saga Serbica, zakazana za 09.07. POMERENA na 12.07. u 20h na sceni Teatar Vuk." 


 

Koncept i koreografija: Svetozar Krstić i Ana Krstić
Kompozitor: Ivan Ilić
Scenograf: Milan Miladinović
Kostimograf: Mina Miladinović

Plesna predstava „Slovo ljubavi“, nastala je u saradnji ansambla „Una Saga Serbika“ i Teatra Vuk. Ne zanemarujući tradiciju dodajući moderne pokrete,, ansambl Una Saga Serbika na savremeni način oživljava lepotu scenske umetnosti Srbije i Balkana.

Predstava „Slovo ljubavi“, kroz muziku, poeziju i igru nastala je po motivima najpoznatijeg književnog dela Stefana Lazarevića, „Slovo ljubve“, koja kao pozadinu ima dramatičnu istorijsku realnost svoga vremena. Stavljajući je u savremeni kontekst i kritičku ravan, ova univerzalna poetska priča i himna lepoti, ljubavi i humanističkim stremljenjima, ne upućuje samo poruku mira, već govori o lepoti iz koje se rađa ljubav, a gde ima ljubavi biće i ljudskog razumevanja.

Zapisan je 1409. godine u Beogradu, pre više od šesto godina, u vreme sukoba sa bratom Vukom, danas se doživljava kao pesničko delo prve vrste, snažne ekspresivnosti. Vođen svojim viteškim pogledima, državnim interesima i svojim moralnim osećanjem, Stefan je osetio potrebu da ovom pesničkom poslanicom pruži ruku mira svojim protivnicima. Ovde je Despot progovorio ne kao državnik i vladalac, nego kao čovek i pesnik.

„Slovo ljubve“ je jedna vrsta melanholične dijaloške utopije, to je Stefanov odgovor, kao i odgovor njegovog vremena, na zla ovostranog života. Ovo delo je i molitva i himna i tugovanka koja nad vrtlozima patnje uzdiže svetlosne slike spasenja i slavu ljubavi. To je poetski vapaj za spasenjem smisla od zlobe i očajanja.
Deset strofa u obliku poslanice sa akrostihom koji sadrži naslov pesme, predstavljaju deset delova predstave u kojima se obrađuju različiti motivi, od lepote, pridode, ushićenja, ljubavi i razumevanja, do poziva za mir i pomirenje i želje za uspostavljanjem normalnih ljudskih odnosa.

Izvor: www.belef.rs

Preporuka

JUGOJUGOSLAVIJA

Beogradsko dramsko pozorište

Bonn Park
Jugojugoslavija
Reditelj: Bonn Park

OVA ĆE BITI ISTA

Atelje 212

Tri junakinje ove predstave pokušavaju da odgovore estradizovanim zahtevima svog vremena i međusobnim…

Josif Brodski Demokratija KOPRODUKCIJA SA NOVOSADSKIM POZORIŠTEM/UJVIDEKI SZINHAZ

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati