//** HIT NASLOVI U PRIPREMI (BDP)

Hit naslovi u pripremi

 

Beogradsko dramsko pozorište priprema dve premijere do kraja sezone – “Mačku na usijanom limenom krovu” Tenesi Vilijemsa, u režiji gošće iz Makedonije, Nataše Poplavske i “Plastelin” Vasilija Sigareva, u režiji Marka Torlakovića.

 

Makedonska rediteljka Nataša Poplavska gostuje drugi put u Beogradskom dramskom pozorištu. Probe za novo viđenje “Mačke na usijanom limenom krovu” Tenesi Vilijemsa su započele, a premijera je najavljena za sredinu juna.

 

“Mačka na usijanom limenom krovu”, komad jednog od najuticajnijih američkih dramatičara XX veka i predstavnika realističnog, bez kompromisa kada je kritika društva u pitanju, stila pisanja – treći put će se naći na sceni BDP-a. Premijerno je prikazna 1955. godine u New Yorku u Morosko teatru na Brodveju, u režiji Elije Kazana i nagrađena Pulicerovom nagradom. Iste godine izvedena je i na sceni Beogradskog dramskog pozorišta – kultnu predstavu režirao je Minja Dedić, a lik i pojava Megi – u tumačenju Olivere Marković izazvali su oduševljenje i kontroverze. Tenesi Vilijams bavio se svojim omiljenim temama kao što su homofobična i rasistička južnjačka kultura, licemerje, alkoholizam i homoseksualnost, te nerazumevanje među generacijama (roditelji – deca), ali i supružnika. To je priča o životnim prekretnicama i bolnim zamkama ljubavi, a na našoj sceni iznova su je pre trideset godina u rediteljskoj verziji Ljiljane Todorović dočarali Snežana Bogdanović i Uliks Fehmiu.

 

 

Autorsku ekipu ove nove verzije čine: Emil Petro koji potpisuje scenski i vizuelni dizajn, kostimograf je Ina Jadranski, Maja Mitić – koreograf, a za scenski govor je zadužena Ljiljana Mrkić Popović. Igraju: Stefan Radonjić, Jelisaveta Koraksić, Danica Maksimović, Slobodan Ćustić, Milorad Damjanović, Milica Milša, Milan Čučilović i Ivana Panzalović.

Prvenac intrigantnog ruskog dramatičara nove generacije, Vasilija Vladimiroviča Sigareva “Plastelin” postao je veliki hit posle praizvedbe u Moskvi 2001. i premijere u londonskom Rojal Kort teatru naredne godine. Mračno-beznadežna dramaturgija tzv “novog brutalizma” u ovom, kao i u ostalim njegovim dramama (“Crno mleko”, “Buba mara”), obračunava se sa besmislom u kom žive mladi ljudi u savremenom društvu. Mladi Maksim u zabiti bezimenog grada na Uralu, jedini izlaz u okruženju u kom živi, vidi u gotovo dečijoj igri - oblikovanju plastelina.

Mladi reditelj Marko Torlaković potpisuje i scenografiju i izbor muzike, a kostimograf je Dragica Laušević. Igraju: Aleksandar Jovanović, Jana Milosavljević, Aleksandra Anja Alač, Maja Ranđić, Aleksandar Vučković i Ljubomir Bulajić.

Premijera je zakazana za kraj maja.  (Izvor: bdp.rs)

 

 

ULAZNICEhttps://nasceni.rs/venue/beogradsko-dramsko-pozoriste

Upozorenje! Vreme će uskoro isteći!
Preostalo vreme:
00:00

ulaznica(e) u korpi

ukupno:


Rok je istekao. Molimo, ponovo stavite stavke u korpu.


Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati