//** Posveta Živojinu Pavloviću (BDP)

Dramatizacija novele “Raslo mi je badem drvo” Živojina Pavlovića, prva inscenacija nekog literarnog dela ovog izuzetnog filmskog i književnog stvaraoca, koju je napisala i režira Milena Pavlović Čučilović – novi je poduhvat Beogradskog dramskog pozorišta.

Živojin Pavlović (1933-1998), jedan je od najznačajnijih autora “crnog talasa”, izuzetno plodan pisac, profesor i esejista. Ostvario je bogat filmski i literarni opus, sa dvadeset pet godina režirao je svoj prvi amaterski film “Ljuba Popović” (1958). Prvu zbirku pripovedaka “Krivudava reka” objavio je 1963. godine, a za prvi roman “Lutke” (1965) prima prvu od mnogobrojnih nagrada za kreativno spisateljstvo (Nagrada Isidora Sekulić 1967. godine). Objavio je više od trideset knjiga proze i eseja, a dobitnik je između ostalog dve NIN-ove nagrade za roman godine (1985, 1992), kao i Andrićeve nagrade za pripovetku (1993).

Novela “Raslo mi je badem drvo” objavljena je 1988. godine, povezuje karakteristične motive Pavlovićevog opusa kroz prepoznatljiv stil pripovedanja. Odabir lakšeg puta za ostvarivanje uspeha, nedostatak empatije, groteskni kontrast izopačenosti intelektualnog ništavila i skorojevićske ambicije potcrtavaju tipičnu Pavlovićevu “estetiku ružnog”. Spoj ruralnog i urbanog, intelektualnog i folklornog, jeste fon na kome se junaci karakterišu, obojeni malograđanskim senzibilitetom i folklornim kičem, ali često i brutalno duhovitom naivnošću u susretu sa novom sredinom, običajima, vremenom.

“Raslo mi je badem drvo” na upečatljiv i slikovit način predstavlja prelazno doba pred i post revolucionarno perioda oko Drugog svetskog rata, sunovrat kapitalističke i nastanak i uspon tzv. crvene buržoazije. Neobični likovi u prepoznatljivom okruženju i neočekivanim okolnostima odličan su povod za prvo postavljanje jednog proznog dela Živojina Pavlovića na scenu.

Milena Pavlović Čučilović, uz glumu, bavi se pisanjem i režijom i potpisuje produkcije ne samo u Beogradskom dramskom (sedam naslova), već i u pozorištima širom zemlje (Kraljevačkom, Srpskom narodnom, Pozorištancu Puž, Malom pozorištu „Duško Radović“, nezavisne projekte).

Autorsku ekipu, uz nju, čine Staša Jamušakov – dizajn scene i kostima, te kompozitor Mateja Radisavljević. Igraju: Aleksandar Alač, Stefan Radonjić, Tatjana Kecman, Nada Macanković, Maja Randžić i Lako Nikolić.  

(Izvor: bdp.rs)

Upozorenje! Vreme će uskoro isteći!
Preostalo vreme:
00:00

ulaznica(e) u korpi

ukupno:


Rok je istekao. Molimo, ponovo stavite stavke u korpu.


Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati